Musea in Friesland

Friesland kent tientallen museums. We hebben de belangrijkste hieronder voor u geselecteerd.

Fries Museum Leeuwarden
Het Fries Museum heeft een gloednieuw onderkomen op het Wilhelminaplein/Zaailand.

Exposities

De vergeten tuinen van Gerrit Vlaskamp - 5 april 2014 tot en met 14 september 2014
Iedere tuinliefhebber heeft wel eens gehoord van de beroemde 19e-eeuwse tuinarchitect Lucas Roodbaard, maar bijna niemand kent zijn opvolger Gerrit Vlaskamp. In deze tentoonstelling krijgt hij de aandacht die hij verdient voor zijn bijdrage aan het aanzien van Friesland, als tuinarchitect. Aan de hand van zijn openbare en particuliere tuinen en parklandschappen en de persoonlijke verhalen van opdrachtgevers en gebruikers, wordt een portret neergezet van de Friese maatschappij in de tweede helft van de 19e eeuw.

Zilveren Herinneringen – 29 mei tot en met 17 augustus 2014
Uniek, van hoogwaardige kwaliteit en vaak prachtig gedetailleerd. Dat is Fries zilver. Gelukkig waren Friezen zuinig op hun zilver en daarom is er veel bewaard. Kunstenaar Pietsjanke Fokkema verrijkt de tentoonstelling met haar tekeningen. De tekeningen en het zilver vertellen samen de bijzondere persoonlijke verhalen rondom belangrijke gebeurtenissen uit het leven als geboorte en dood.

De Kameleon en het raadsel van de zilveren vork- 29 mei 2014 tot en met 31 oktober 2015
Beleef nu zelf een spannend Kameleon avontuur in het Fries Museum! Als een heuse Hielke of Sietse Klinkhamer kun jij samen met je ouders of grootouders het raadsel van de zilveren vork oplossen. Een spetterende belevenis voor het hele gezin.

Aanwinsten hedendaagse kunst - 24 juni tot en met 17 augustus 2014
Een selectie uit recent aangekochte kunstwerken. Deze werken sluiten aan op verzamelthema’s die het Fries Museum hanteert: identiteit en landschap. Schilderijen van Christiaan Kuitwaard, video’s van Lotte Middendorp en Johan van Aken, prenten van Albert van Westing, fotografie van Dolph Kessler en Ksenia Galiaeva en via echografie tot stand gekomen werken van de Engelse Imogen Stidworthy.

Ferhaal fan Fryslân – no te sjen
Kom op in ferrassende wize yn de kunde mei in eigensinnich stikje bûtenlân yn Nederlân. Wat is typysk Frysk? Wa wie Mata Hari efter har sluiers? Hoe Frysk binne Fryske kij? Wiene der yn de midsieuwen Fryske keningen? En ûntdek hoe’t skriuwers, skilders en fotografen troch de jierren hinne nei Fryslân en de Friezen seagen.

Oud Geld
Ons kent ons in de Gouden Eeuw – doorlopend
Wie deelde in Friesland in de 17e eeuw de lakens uit? Ontmoet vijf sleutelfiguren met hun persoonlijke kostbaarheden, ambities en geheimen. Society-expert Jort Kelder laat zien dat begrippen als old boys network, nouveaux riches en must haves van alle tijden zijn. De Gouden Eeuw komt tot leven.

Horizonnen
Kunst in een veranderend Friesland – tot en met 17 augustus 2014
De horizon is in Friesland alom aanwezig. Hij is door kunstenaars als Gerrit Benner, Robert Zandvliet en Tacita Dean prachtig verbeeld. Het werk van Gerhard Richter laat juist een figuurlijke horizon zien, een blik op de samenleving en de toekomst.

Lees verder...


Verzetsmuseum Leeuwarden
Een bijzonder onderdeel van het Fries Museum. Ontmoet de bewoners van Friesland in de jaren 1940-1945. Friezen en niet-Friezen vertellen hoe zij de oorlog hier beleefden. Bezetting en vervolging, maar geen hongerwinter. Wel ‘de Overval’, een van de markantste verzetsdaden uit onze geschiedenis.

Lees verder...
Princessehof nationaal keramiekmuseum
Leeuwarden

Het Princessehof Leeuwarden biedt een wereld aan keramiek. Het heeft een zeer bijzondere collectie Aziatische en Europese keramiek, die als uniek in Nederland én de wereld beschouwd kan worden. Het Princessehof laat zien dat keramiek van alle tijden en van alle culturen is.

meer info .....

Natuurmuseum Fryslân Leeuwarden
De natuur van Fryslân, daar gaat het om in dit museum. In moderne tentoonstellingen worden educatie en plezier verrassend gecombineerd. Niet voor niets luidt onze slagzin: Het leukste museum van Fryslân.

Lees verder...


Jopie Huisman Museum Workum
Dit museum verzamelt, bewaart en exposeert tekeningen, schilderijen en verzamelingen van de kunstschilder en oud ijzer- en lompenkoopman Jopie Huisman.
Lees verder...
Fries Scheepvaartmuseum Sneek
Het Fries Scheepvaart Museum is een veelzijdig museum over de historie van de Friese scheepvaart van de 17de tot de 20ste eeuw. Behalve veel van de Friese scheepvaart en scheepsbouw geeft het museum een beeld van de watersport uit de 19de en 20ste eeuw en van de woon- en leefcultuur van kooplieden en schippers uit Sneek en de Friese Zuidwesthoek.
Lees verder...
Nationaal Modelspoor Sneek
De trein stopt in Sneek voor de deur van het museum. Via Leeuwarden bent u zo in Sneek. Vanuit Noord-Holland kunt u met de boot naar Stavoren varen en daar op de trein stappen naar Sneek. Naast het museum is het busstation van NoordNed.

Lees verder...
Willem van Haren Heerenveen
Museum Willem van Haren is het cultuurhistorisch museum van Heerenveen. Het is een verrassend veelzijdig museum: steeds wisselende tentoonstellingen, hedendaagse beeldende kunst in de kunstruimte, een beeldentuin en een boeiende vaste presentatie van de cultuurgeschiedenis van Heerenveen en omgeving.

Lees verder...

Museum Belvédère Oranjewoud
Museum Belvédère is het eerste museum voor moderne en hedendaagse kunst in Friesland. Voor de Friese kunstenaars is het museum als een thuishaven, een plek die ze als eenlingen in de kunst nooit hebben gehad

Lees verder...

Planetarium Eise Eisinga Franeker
Aan het plafond van de woonkamer van een prachtig grachtenhuis in Franeker bevindt zich het oudste nog werkende planetarium ter wereld. Dit nauwkeurig bewegend model van het zonnestelsel werd tussen 1774 en 1781 gebouwd door de Friese wolkammer Eise Eisinga.

Lees verder...

Kazematten Kornwerderzand
Als men over de Afsluitdijk rijdt, dan ziet men bij de Spuisluizen grote betonnen gevaartes liggen.
Het zijn verdedigingswerken, gebouwd in de jaren dertig tijdens de aanleg van de Afsluitdijk.

Lees verder...
Museum Joure
Vlakbij de Friese meren ligt de plaats Joure.
Handel en nijverheid hebben hier een belangrijke rol gespeeld. Het centraal gele- gen Museum Joure is een uniek industrieel ambachtelijk complex uit het eind van de 19de eeuw.

Lees verder...
meer dagattracties in FrieslandDagattracties

Uitgeblust? afgebrand?
't Komt allemaal weer goed met een dagje Friesland!

wat zullen we vandaag es doen


Stinzen en State's

Friesland kent tientallen Stinsen en State's.
We hebben de leukste voor u geselecteerd!

naar de stinzen en state's